середу, 1 березня 2017 р.

«Люди Свободи».
Історії тих, хто зберіг волю в Україні та у собі
    28.02.2017року учні 10 класів Сколівської  академічної гімназії переглянули виставку « Люди Свободи» розміщену у РБК « Бескид»-це інформаційно-просвітницький проект,  де на 27 банерах із світлинами та текстом міститься інформація про людей, які в XX та XXI століттях боролися за відновлення та відстояння незалежності України . Це Євген Чикаленко, Василь Липківський, Агатангел Кримський, Микола Міхновський, Микола Леонтович, Георгій Нарбут, Лесь Курбас, Марко Безручко, Євген Коновалець, Олена Степанів, Йосип Сліпий, Вільгельм фон Габсбург, Василь Чучупак, Катерина Білокур, Ніл Хасевич, Олена Теліга, Сергій Корольов, Петро Григоренко, Юрій Шевельов, Михайло Сорока, Марія Савчин, Алла Горська, В’ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Володимир Івасюк, Назар Войтович. Гімназисти  побачили вже їм знайомі обличчя і  з великою цікавістю читали про невідомих людей і їх боротьбу за Україну.
  Ці люди дуже різні — поети і політики, військові і музиканти, науковці й художники. Їх опір теж був різноманітним — хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось — із пензлем. Кожного з них жорстоко ламали — когось у тюрмі, когось у “шарашці”, фізичними чи моральними тортурами. Жоден із них не мав можливості реалізувати свій потенціал на повну потужність. Вони не стали тими, хто очолив незалежну країну, не дописали чудової пісні чи вірша, не подарували світові ще одного важливого винаходу чи прекрасної картини. Але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через часи неволі.
   Завдяки таким Людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал. Але героїв виставки 26. Останній з них віддав життя, щоб зберегти свободу України вже у ХХІ столітті.
Тому, що ми готові відстояти свободу.
    
     Найважливіше у виставці – фотографії, а найбільш промовистим елементом є очі. Очі тих людей, яких ми називаємо людьми свободи. Тих, які не зламалися, які боролися. Завдяки яким наша незалежність стала можливою.



22.02.2017 р. у 4(8)-А класі  Сколівської академічної гімназії відбувся історичний турнір "Козацькі перегони". Провела його Тарасова Галина Павлівна - талановитий досвідчений класний керівник та вчитель історії.
Діти працювали у трьох групах, представляли команди, виконували різноманітні інтелектуальні завдання, капітани змагалися між собою. Роботу учнів оцінювало компетентне журі: Огородник Б.В., заступник з навчально - виховної роботи, Микитенко О.О., вчитель історії, Гуралів М.І., психолог, Юрків Б., голова учнівського самоврядування гімназії.














23.02.2017 р. у 4(8)-А класі  Сколівської академічної гімназії відбувся відкритий урок з історії на тему «Слобожанська Україна». Провела його Галина Павлівна Тарасова - талановитий досвідчений вчитель.
Вчителька у своїй роботі використовує роботу з історичними документами, вчить дітей виділяти головне, шукати відповіді на проблемні запитання у тексті, карті, використовує таблиці, схеми. Тож учні впевнено працювали, легко й невимушено спілкувалися, складали таблиці, відповідали на запитання, мали змогу переглянути змістовне відео.
Відкритий урок пройшов інформативно наповнено, цікаво та результативно. Усі присутні педагоги відмітили, що урок проведено на високому методичному рівні. Наприкінці кожен вчитель поповнив свою «педагогічну скарбничку» цікавими професійними знаннями. 






Леся Українка – дочка  Прометея
      Мріє, колись ти літала орлом надо мною, –
дай мені крила свої, хочу їх мати сама,
хочу дихать вогнем, хочу жити твоєю весною,
а як прийдеться згинуть за теє – дарма!
      Пророчими стали слова великої Лесі Українки. Мрії її стали дійсністю. Сьогодні ми свідки здійснених мрій безсмертної дочки народу. Справді безсмертного, якщо має таких геніїв як Леся, і якщо навіть після смерті живуть вони віки в пам’яті народній.
     Вогонь пісень Лесі Українки палає уже понад 135 років. Це незгасимий вогонь справжнього таланту від Бога. Донька Прометея, як назвали її люди, несла їм вогонь своїх поезій, цю іскру Божу, за життя і несе зараз, устами нашими.

      Гімназисти 5-11 класів Сколівської академічної гімназії підготували газети до 146-річчя від дня народження поетеси та презентували їх 24 лютого 2017р. Звучало слово Лесі і слово про Лесю.       













вівторок, 28 лютого 2017 р.

27 лютого 2017 року у Сколівській академічній гімназії відбувся інтелектуальний турнір «Найрозумніший», у якому брали участь учні 1(5)-А та 1(5)-Б класів. Метою конкурсу було сприяти формуванню та розвитку в учнів інтелектуального і духовного потенціалу, створити максимально сприятливі умови для морального та фізичного розвитку обдарованих дітей, стимулювати творчу діяльність учнів.
Турнір складався з восьми турів: 1 тур – «Розминка», 2 тур – «Обери  категорію», 3 тур – «Дешифрувальник», 4 тур – «Запитання із торбинки», 5 тур – утвори пари, 6 тур – «Що в ящику?», 7 тур – «Конкурс капітанів».
Оцінювало турнір журі у складі: практичний психолог гімназії Гуралів М.І., куратор  Сколівського освітнього округу Михайлишин О.Д., лідер учнівського самоврядування Юрків Богдан та бібліотекар гімназії Хомин І.Б.

У нелегкій боротьбі, з результатом вісімдесят три – вісімдесят шість, перемогу здобула команда учнів 1(5)-Б класу.