неділю, 8 жовтня 2017 р.

       Гімназисти-випускники Сколівської академічної гімназії  продовжують мандрувати визначними місцями рідного краю. Тож цього разу вони мали змогу побувати на уроці історії в музеї генерала-хорунжого О.Гасина в с.Конюхів Стрийського району .
    Учні  разом з класним керівником (11)-Б класу Михайлишин О.Д.,вчителем історії Тарасовою Г.П. та племінницею хорунжого сколівчанкою Куспись М.В. ознайомилися із біографією генерала УПА та його внеском у боротьбу за вільну та незалежну українську державу .
    Діти багато дізнались про створення та боротьбу ОУН, УПА, його керівників та учасників. Одним із них був славетний сподвижник Романа Шухевича – Олекса Гасин, якого ще називали ‘’Лицар’’, ‘’Дор’’,’’ Вовк’’, ‘’Сук’’. Він той, хто присвятив все своє життя боротьбі за волю свого народу і був саме тим, хто любив свою державу більше за  життя. Проходячи кімнатами музею, діти побачили багато зібраних експонатів, документів, фотографій, газет, споминів про О. Гасина, ніби поринули у той славетний період, перейнявши дух і силу могутніх борців за волю України.
    Для старшокласників життя О. Гасина є прикладом лицарської мужності, сили та наполегливості у боротьбі за свою державу. 
Змістовна розповідь екскурсовода Павлишин Галини Іванівни заворожила дитячі серця, вони з цікавістю слухали біографічні сторінки «Лицаря», невмирущого борця за волю України. Марта Василівна Куспись  поділилася спогадами про традиції і звичаї у їх родині і патріотизм ,який виховувався з малих років.
    Екскурсовод наголосила про діяльність Олекси Гасина в УВО та ОУН, його співпрацю з Евгеном Коновальцем і написання «Військового підручника».
Діти дізналися, що складна доля спіткала його сім’ю, але доводилося долати різні перешкоди. Тверді переконання патріота України залишилися жити в його дітях, онуках, в серцях українців.
   Кожна нація має свої ідеали, і цим ідеалом є він – Олекса Гасин.










.