середу, 6 березня 2019 р.

                                                                   Коли поїдеш, любий друже,
                                                                            Із краю гір,шовкових трав
                                                                            Візьми з собою мою пісню —
                                                                            Я в неї щастя наспівав.

                                                                             І де б не був ти, пісня стане
                                                                            Повік подругою тобі:
                                                                             У радості осяє ніжно,
                                                                             Розрадить в горі і журбі.
                                                                                        В.Івасюк
       4 березня 2019 року 70 річниця від дня народження відомого буковинського композитора, поета, музиканта, співака, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка,Героя України ,відданого сина українського народу Володимира Івасюка.
    До ювілею незабутнього Володимира Івасюка в ОНЗ «Сколівська академічна гімназія» відбулося  святкування дня народження композитора із яскраво вираженим національним значенням.
     Коли ми говоримо про Володимира Івасюка, ми говоримо не тільки про українську пісню – через пісню він продемонстрував багатьом мільйонам забуту, або втрачену ідентичність та  національну самосвідомість. Митець був потрібен для своєї нації саме тоді, у середині 70-х років, бо саме він дав  українській пісні нове дихання, нову ритмомелодику та запалив «вогонь» очищення та оновлення нації. Твори композитора співають мільйони, а «Червона рута» стала еталоном мелодизму в поєднанні із поетичністю віршів для кожного пісенного майстра на українському пісенному майдані. Творчий доробок митця складається з  понад 100 пісень, 53 інструментальних твори, музики до вистав, а також значної кількості народних пісень.
      Гімназисти читали поетичні рядки Володимира Івасюка ,виконували пісні ,написані ним,а також переглянули фільм про життя і творчість відомого українця.








понеділок, 4 березня 2019 р.

Перший весняний тиждень 2019року розпочався в ОНЗ Сколівська академічна гімназія з підняття Державного прапора України та виконання Державного гімну " Ще не вмерла Україна "

неділю, 3 березня 2019 р.

Екскурсія учнів ,сьомих класів,Сколівської академічної гімназіїї 
Зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка належить до числа найстаріших університетських музеїв Європи. Заснований він, як Кабінет натуральної історії, у 1784 році. Статусу Зоологічного музею набув 25 лютого 1885 року згідно з наказом Ректора.
Наукові колекції музею налічують понад 180 тис. експонатів, з яких близько 10 тис. формують експозицію. Фонди музею репрезентують тваринний світ усіх континентів та всіх акваторій земної кулі. На сьогодні музей володіє чотирма залами, коридором-галереєю, фондосховищем і робочим приміщенням .
У 2003 році довідкова інформація про Зоологічний музей була включена до 9-го видання Каталогу музеїв світу
Рекомендуємо усім здійснити екскурсію до музею
\




Тюрма.
Це слово викликає неприємні асоціації у людей,але це й не дивно Адже від таких місць стає моторошно навіть дуже сміливій людині. Мова йде про музей-меморіал «Тюрма на Лонцького», куди здійснили свою екскурсію учні 3(7)- тих класів ,01.03.2019року, Сколівської академічної гімназії, яка розташовується на початку вулиці Степана Бандери. НКВС, гестапо і в`язниця, де утримували «неблагонадійних» – така історія стін цього музею. До «Тюрми на Лонцького» найчастіше потраплялиполітв`язні. Саме тут під час Львівського процесу 1936 року перебували: Ярослав Стецько і Степан Бандера.
Музей-меморіал у Львові було засновано 2009 року.Там збереглися роботи тодішніх в’язнів :вишивки на простому полотні виконані лускою з риби,національні костюми,дитячий одяг, вервички з хліба. В період часу,коли існувала ця тюрма – було розстріляно півтори тисячі людей.
В окремому залі представлені репродукції часів Майдану.


"Мова - душа кожної нації,
її святості, її найцінніший скарб."
Іван Огієнко
21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято: до календарів усього світу воно увійшло тільки в 1999 році. Мова  –  духовний  скарб  нації. Вона є  найголовнішою ознакою народу,  що  дає  йому право називатися нацією. Саме мова формує і визначає  свідомість,  творить  людину,  культуру,  історію.
Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА.
27 лютого 2019 року  учні 4(8)-Б класу  ОНЗ  «Сколівська академічна гімназія» разом з класним керівником Корчинською Г.Є. та вчителем музичного мистецтва Дольним Я.Д. провели святковий захід - літературно-музичну композицію  «Мова моя калинова».
Учні із захопленням декламували  вірші та співали пісні, в яких оспівували красу рідної мови, її багатство,  милозвучність та мелодійність.
 Проте, і сьогодні ми зустрічаємо людей, які не знають рідної мови.
До них звернулись восьмикласники словами поезії «До українців» В. Баранова та піснею  «Українська мова», яку виконала учениця 4 класу Дашавська Поліна.
Гуморески Павла Глазового вміло читали Данчак Максим, Данилів Христина, Лесишин Остап та Жирнов Ростислав.
Школярі розповіли про нелегкий шлях, який  пройшла українська мова.  Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей. Ми щиро віримо, що краса і сила української мови пригорне до себе серця мільйонів людей. Учні  2(6)- А класу Хлиста Дарина та Урдей  Софія талановито виконали пісню «Мова єднання».
Ведучі свята, Стрищак Оксана та Свистун Михайло, підготували та провели конкурси, а всі присутні активно давали  відповіді на запитання та поглибили знання про рідну мову.
Школярі  наголосили, що  мова – запорука існування народу, нації, тому перед кожним стоїть складне і відповідальне завдання – зберегти українську мову, українську державність, націю заради прийдешніх поколінь, як це робили наші славні предки.
Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!