середу, 27 березня 2019 р.

20 березня 2019 року учні 4(8)-Б класу провели екскурсію в музей "Верховина", музейний комплекс "Борцям за волю Украіни" та музей композитора та Нижанківського м.Стрий.
У музеі «ВЕРХОВИНА» під час оглядової екскурсії учні оглянули   постійну експозицію та два зали зі змінними виставками, де розміщено експозиції присвячені Революції Гідності та героям, які загинули захищаючи незалежнісь та ціліснісь України під час проведення АТО.
Цікаво розповідала екскурсовод у відділі природи про геологічне минуле, корисні копалини, флору та фауну південно-західної частини Львівщини. У  відділ етнографії учні зацікавились  народними ремеслами, побутом, звичаями та обрядами Бойківщини. Відділ історії  проінформував нас про найдавніші поселення на території краю, історію середньовічного Стрия, опришківський рух. Висвітлює історію Стрийщини в період Австрійського панування, події першої світової війни, боротьбу краян за Українську державу.
Меморіальний комплекс «Борцям за волю України» — меморіальний комплекс у місті Стрию Львівської області. Відкритий 19 червня 2005 року, він став першим в Україні колишнім репресивним закладом, перетвореним у музейний комплекс.
Учні з повагою вшанували загиблих у Стрийській тюрмі у 1939 по 1941 рік, коли вона була в'язницею НКВД. Після відступу радянських військ, на території тюрми було знайдено багато тіл загиблих. Більшість з них були поховані родичами з навколишніх сіл, 57 з них захоронені в братській могилі.
Музей  Нижанківського заснований 1987 року. Він займає дві кімнати в будинку музичної школи. Його експозиція — це фотоматеріали та документи, які розповідають про життєвий та творчий шлях видатних українських композиторів Остапа та Нестора Нижанківських.
Дякуємо екскурсоводам за цікаві екскурсії.








    У березні, в Україні відзначають День українського добровольця. В цей день у 2014 році перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону. Верховна Рада 17 січня 2017 року ухвалила постанову №4261 про встановлення в Україні Дня українського добровольця. У цьому році свято відзначають вдруге.
  В цей день ми згадуємо українських патріотів, які з початку військових  дій на східних рубежах України добровільно  пішли  захищати нашу  державу від російського агресора, доти не маючи жодного відношення до армії. Багато сколівчан також беруть участь у цій боротьбі, боротьбі, не життя, а на смерть. Вони не пропустять ворога  у свій дім. Згадували  про героїв і в ОНЗ « Сколівська академічна гімназія». Поетичні рядки з  дитячих уст не залишили нікого байдужим;музикою душі можна назвати пісні у виконанні тріо « Сузір’я», Христини Кутерещин,Ярослава Свистуна;неперевершене декламування Вікторії Норички вразило всіх присутніх. Все дійство вдало  доповнювали відео зі спогадами про Майдан, Донецький аеропорт, схід України.

   Низький уклін героям,які боронять нас і вічна пам’ять тим, хто уже не повернувся із бою.


 

вівторок, 26 березня 2019 р.

Нещодавно психологом гімназії Марією Гуралів проведено годину спілкування у 4(8)-А класі. Учні дискутували на тему « Впевненість,невпевненість,самовпевненість». Вчилися  аналізувати життєві ситуації,власну поведінку,шукали шляхи вирішення та розвивали здатність приймати ефективні рішення.





неділю, 24 березня 2019 р.

       Ім’я Великого Українця-гетьмана Івана Мазепи – відомо практично кожному громадянину України вже хоча б тому,що його портрет уміщено на десяти гривневій банкноті . Однак і на сьогодні образ гетьмана в масовій свідомості,на жаль,мало чим нагадує реального. Причини добре відомі. Майже 300 років перебуває у списку тих,кого Російська імперія нещадно таврувала. Вона віками вкорінювала в голову українців наскрізь спотворені ухвалення про постаті,які насправді гідні найвищої пошани. До всього, діяльність І.Мазепи фальсифікували з особливим цинізмом. «Зрадник»,- таким тавром  слідом за Петром I охрестила Мазепу російська інтелектуальна думка й такий погляд,де кількома винятками,сповідує  донині.
       Навіть сьогодні там обзивають « зрадником» усіх тих, хто стоїть за незалежність колись загарбаних нею земель.
       « Мазепа був  улюбленим  Петром I , обмилуваним владою.» При цьому за  освіченістю і загальною культурою з Мазепою не міг зрівнятися ні російський цар,ні будь- хто з російської еліти.
 Чи був зрадником І.Мазепа досліджували учні 8 класів з Володимиром Гавриловичем Тарасовим переглядаючи відеофільм,обговорювали за круглим столом його державницьку діяльність. Старшокласники з учителем історії Галиною Павлівною Тарасовою працювали в групах-визначали подвиги і заслуги в ім’я України, який вище за власну вигоду,особисте щастя поставив-Батьківщину,його життя і смерть прославляли Україну.
  З Лідією Богданівною Ортинською  досліджували діяльність  Мазепи як мецената, людини, яка постійно опікувалася розвитком освіти, церкви, переглядаючи презентацію

    Донині  Мазепа-найпопулярніший українець у світі.





Поїздка до Стрия
     21 березня 2019 року учні 9-А класу ОНЗ «Сколівської академічної гімназії» з класним керівником Данилів О. О, разом із учнями 8,9-их класів Камянецької ЗЗСО I-II ст.- філії гімназії відправились в пізнавально-історичну поїздку по м. Стрий. Спочатку діти відвідали метеорологічну обсерваторію, єдиний Карпатський гідрометеорологічний центр на Західній Україні. Учні дізналися та побачили на власні очі сучасні географічні прилади, протестували їх та отримали нові знання. Також була продемонстрована робота працівників обсерваторії, усі нюанси та тонкощі професії.
     Наступним пунктом призначення був історичний музей про Степана Бандеру, який був родом із Стрийщини. Діти поглибили свої знання про відомого українського державного діяча, дізналися цікаві факти про Степана Бандеру та пройшлися по сторінках історії України Відвідування історичної спадщини С. Бандери залишилася в памяті кожного з учнів.
   Згодом діти відправилися до Стрийського професійного училища №8, де було показано безліч майстер-класів із різних робітничих професій. Продемонстровано техніки ручного ковальства, токарства, автомеханіки, електрозварювання, слюсарства та адміністративного управління. Педагоги розповіли зокрема про усі тонкощі кожної з професій.
     Цю незабутню поїздку завершив обід в місцевій піцерії, під час якого діти обмінювалися своїми враженнями та емоціями. Усі учні з позитивним настроєм повернулися додому, наповнені новими знаннями та досвідом.