пʼятницю, 2 березня 2018 р.


Є люди, як свічки,-
згорають, відходять у небуття.
Є люди, як зірки,-
горять і світять все життя

  
  Зіркою такої величини для всіх українців є поетеса Леся Українка. Кожним словом, кожним променем думки, кожним болем своїм живе в душі нашого народу ця людина. З не такої вже й далекої минувшини, проте вже мовби крізь серпанок легендарності, проступає до нас образ поетеси, образ ніжний і чистий.
02 березня  у Сколівській академічній гімназії відбувся виховний захід, приурочений 147 річниці з дня народження Лесі Українки, який підготували гімназисти 5-10 класів під керівництвом  учителя української мови і літератури Коваленко Ольги  Анатоліївни.
     Свято розпочала  Ольга Анатоліївна , яка розповіла про багатогранну творчу особистість Лесі Українки, про незгасимий вогонь її таланту, про високе поетичне слово, яке написано не розумом, а душею, бо саме там народилося.
   Школярі згадали життєвий і творчий шлях поетеси, декламували вірші Лесі і про Лесю, співали пісні на слова Лесі Українки, інсценізували  уривок з « Лісової  пісні». Талановита гра гімназистів Федорків Божени ( Мавка)та Сурановича Ростислава(Лукаш) нікого не залишили байдужими ,а вірш у прозі  Лесі Українки «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…»,прочитаний  Феденко Мартою  і Мацулою Юліїєю, вразив всіх присутніх глибиною думки і віри в любов ,історією взаємної приязні, товариської підтримки, вірної дружби, душевного єднання і кохання без відповіді, нездійсненних мрій, вічної розлуки, гіркої самотності. Це було щось сильніше й вище за щасливу земну любов.







Сьогодні вчитель історії Сколівської академічної гімназії Микитенко О.О. провела вікторину "Сторінками Стародавньої Греції" з учнями 2(6)-их класів. Учні змагалися за звання кращих знавців історії. У вікторині брало участь три команди: "Афіняни", "Спартанці", "Друзі Зевса". Роботу команд оцінювало компетентне журі.

 






середу, 28 лютого 2018 р.

         «Герої не вмирають…»
          Пролунало в країні мовчання.
          Навіть вітер затих на хвилину:
Відбувалось останнє прощання,
Зі словами  «Герої не гинуть».

Ви не вмерли! В Вас вічність і слава,
Бо Герої, як ви, не вмирають!
    День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, який відзначаємо 20 лютого  на вшанування подвигу Революції Гідності та увічнення Героїв Небесної Сотні. З  метою  вшанування  пам’яті Героїв Небесної Сотні,Героя України  - сколівчанина Олега Ушневича , виховання патріотичної свідомості, розвитку  бажання стати гідним громадянином України у Сколівській академічній гімназії відбулася зустріч з рідними та однодумцями ,друзями Олега Ушневича. Кожен із цієї Небесної сотні, як і ми з вами мали свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і  невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну.
   Гімназисти  та вчителі  вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні. В цей день відбулась  лінійка  «Герої не вмирають» та переглянули документальний фільм «Пам’яті Героя Небесної Сотні Олега Ушневича». Всі присутні знову  пригадали ці трагічні сторінки 2014 року. З напутніми словами до гімназистів звернувся рідний брат Героя Небесної Сотні Роман Ушневич.
  Молитва та хвилина мовчання завершили земні спогади про ці трагічні події.
Ще довго-довго з покоління в покоління будуть батьки передавати своїм дітям історію, про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014рр.Ця подія сколихнула  увесь світ, не залишила байдужою жодної душі Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

 











вівторок, 27 лютого 2018 р.

       Сьогодні ,27.02.2018року ,у Сколівській академічній гімназії  відбулося перше заняття майстер-класу вчителя історії Тарасова В.Г. В роботі взяли участь методист РМК Корчинська М.В.,  молоді вчителі  історії та правознавства загальноосвітніх навчальних закладів району.
     Темою заняття була одна із складових проблеми над якою працює Володимир Гаврилович: «Практична робота як засіб зацікавлення учнів до вивчення історії рідного краю".
     Учасники майстер-класу ознайомилися з  творчою лабораторією вчителя , виконували  практичні вправи, відгадували кросворди,працювали з картою м.Сколе. Нарівні з учасниками – вчителями працювали і діти-учні 5 класів гімназії( фокус група).
     Впродовж роботи панувала творча й доброзичлива атмосфера, що об’єднала вчителів - однодумців, сповнених бажанням професійного зростання та самовдосконалення. Кожен з педагогів мав змогу замислитися над тим, як жити та вчити краще й цікавіше, переймаючи досвід, вміння і творчі здобутки колег.

 









неділю, 25 лютого 2018 р.

Все на землі, все треба берегти –
І птаха й звіра, і оту рослину,
Не чванься тим, що цар природи ти –
Бо врешті, ти його частинка.
                                      Богдан Лепкий
  Чи можна визначити межі добра і зла? Чи завжди можна вказати причини, що породжують добро і зло? На ці питання, мабуть, ніколи не буде однозначної від­повіді. Можливо, тому їх розглядають у своїх творах багато різних письменників світу. Серед них — і український митець Євген Гуцало в оповіданні « Лось».
   Ділилися своїми  роздумами  про добро і зло і гімназисти 5-Б класу Сколівської академічної гімназії  23.02.18 року на уроці української літератури разом з учителем Кавкою Д.І.Діти  переглянули відео ролик за твором Є. Гуцала  «Лось»,охарактеризували головних героїв оповідання ,висловили власні думки про них і про боротьбу добра і зла в сучасному світі,висловили сподівання , що брати-підберезники розкажуть цю історію жителям села, і Шпичака буде покарано. Адже не може зло перемогти. Бо тоді скінчиться життя. Ще один висновок зробили діти : збереження фауни і флори рідного краю залежить від людини, її совісті. Ставлення людини до природи — це мірило людської моралі. Справжня любов до рідної землі повинна бути не лише споглядальною, а й активною, дійовою, спрямованою на захист і примноження багатства рідного краю. Охороняти ліси, гаї, сади — зелене багатство нашої країни заклинає нас відомий український письменник Євген Гуцало. Створення  учнями дерева життя- емоційне завершення уроку.
 











   Григорій Сковорода говорив: «Що може бути шкідливіше за людину, яка не має доброго серця?». Боротьба добра і зла продовжується протягом усього існування людства.  Потрібно бути  послідовними та невідступними в захисті своїх гуманних переконань,бути милосердними!
Мандри країною української мови продовжилися на уроці у 8-Б класі .  Ні одна людина у світі не зможе обійтися без звертань. Що таке риторичне звертання ,які звертання є поширені,а які не поширені?Як правильно виділяти їх на письмі? Відповідь на ці  та інші запитання шукали гімназисти під керівництвом вчителя української мови і літератури Безушко В.З.Учні писали вибірковий диктант,працювали в парах(складали лінгвістичне повідомлення  за планом),працювали з текстом,моделювали мовну ситуацію,використовуючи звертання ,складали діалог про Міжнародний день рідної мови…В кінцевому результаті діти продемонстрували успішне засвоєння  знань.