неділю, 31 березня 2019 р.

       УМІЛІ РУЧКИ ПРАЦЮВАЛИ – ХЛІБ РАЗОМ МИ ВИПІКАЛИ
  Хліб-це продукт людської праці, це символ благополуччя і достатку. Саме хлібу відведено головне місце на столі і в будні, і в свята. Без нього не обходиться ні один прийом їжі.
     Цей продукт супроводжує нас від народження до старості. Цінність хліба нічим не можна виміряти.     Україна – держава з давньою і багатою культурою хліборобства.  Для українців хліб не лише матеріальна річ, це – святиня, предмет обожнювання, оберіг,. Його цілують, ним присягають, скріплюють договір, з ним пов’язують добробут і навіть саме життя, адже слова “жити” й “жито” в українській мові мають один корінь. Шана до хліба здавна закріпилась в українських звичаях. На покуті під образами, що є в хаті священним місцем, колись завжди лежала на столі покрита рушником паляниця. Кожен шматочок хліба з’їдали повністю, не залишаючи куснів, щоб силу не залишити.
    Щастя,радість,задоволення,нові знайомства і мандрівка у козацькі часи – ось що чекало на п’ятикласників  ОНЗ « Сколівська академічна гімназія »у с.Шегині Мостиського району на майстер-класі з випічки хліба. Було весело і було  все !Діти пригадали козаків і їх традиції;відчули на дотик пшеницю,спробували змолоти її на муку на ручних жорнах;дізналися що живе у висівках та дріждях, а також,що в житті є найважливішим. А далі учні 5-Б класу Сколівської академічної гімназії та 5 класу Кам’янецької ЗЗСО-філії гімназії творили хліб.  Змагання команд - веселий конкурс зі замісу тіста  . Результат змагань - перемогла дружба. Незабутнім є закликання духа хліба.
    Смакували  справжній козацький куліш та печену картоплю зі салом, господарська канапка ,чай. Розпалювали  дровами печі, наповнювали  форми тістом. Розважалися: відчули себе продавцями ,пройшовши строгий відбір зі знань з математики;відвідали  Українсько – Польський  кордон(дізналися про роботу митника і прикордонника);поки випікався  запашний хліб активно відпочивали :для всі бажаючі влаштували  концерт караоке, діти  змогли показати свої таланти та потанцювати,або ж зіграти в більярд. На завершення зустрічі - урочисте вручення учасникам іменних сертифікатів і  буханця випеченого власноруч хліба.
   Стомлені, але щасливі повернулися додому.
    Рекомендуємо всім відвідати надзвичайно пізнавальний майстер-клас.