пʼятницю, 22 лютого 2019 р.

Міжнародний День рідної мови
"Бринить-співає наша мова,
                  Чарує, тішить і п'янить."
Олександр Олесь
         Мова — одне з багатьох див, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію.
         21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу. Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.
     Українська мова, одна з найбагатших, наймилозвучніших мов у світі. Саме таким було сьогоднішнє свято у Сколівській академічній гімназії. Свято розпочалося з перегляду презентацію на тему: «Цікаві факти про українську мову», після якої відбулося жваве обговорення. Гімназисти 1(5)класів декламували вірші про рідну українську мову;дарували присутнім пісні. Бо мова завжди живе поряд з піснею, сестрою її рідною, навічно злитими, здруженими, як дві вільнокрилі птиці,— мова і пісня. Бо ж наша мова — як чарівна пісня, що вміщує в собі і палку любов до Вітчизни, і ярий гнів до ворогів, і волелюбні народні думи, і ніжні запахи рідної землі. А пісня — це найдобріша, найвиразніша мова.





середу, 20 лютого 2019 р.

   










Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – Майдан 2004 року, який був святом Свободи, і Революція 2013 року – Революція гідності.
20 лютого 2019 р. у Сколівській академічній гімназій відбулася урочиста лінійка – реквієм з нагоди вшанування Героїв Небесної сотні та вшанування пам’яті Героя України Героя Небесної сотні – Олега Ушневича.
Присутні у скорботі схилили низько голови перед пам’яттю людей, яких було вбито у мирний час 21 століття та вшанували хвилиною мовчання загиблих героїв.
Учні 9-их класів гімназії поклали квіти до могили Героя України, Героя Небесної сотні – Олега Ушневича, вшановуючи його пам'ять.
Свої численні здобутки гімназисти присвячують тим, хто здобував нам незалежність держави і боровся за її європейський вибір. Саме тому на лінійці відбулося оголошення подяки та нагородження гімназистів начальником відділу освіти Сколівської РДА Оленою Урдей. Нагороджено капітана команди – переможця обласного конкурсу з фінансової грамотності, команди – переможця обласного конкурсу шкільних лісництв, команди – переможця районної спартакіади з баскетболу, переможця ІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з базових предметів у номінаціях: фізика, астрономія, інформатика, інформаційно-комунікаційні технології - Ростислава Сурановича, неодноразового переможця обласних та Всеукраїнських змагань з гірськолижного спорту, володарку 64 медалей – Анастасію Телігу, переможця обласного конкурсу «Сурми Звитяги», переможця обласного конкурсу «І слово, і пісня матусю, тобі…» в номінації «художнє слово», активну учасницю міських та районних свят – Вікторію Норичку.
Герої не вмирають! Вони завше будуть в наших серцях.

понеділок, 18 лютого 2019 р.

14 лютого ми вшановуємо пам'ять тих, хто поліг в афганських ущелинах, та кланяємося тим,  хто прийшов з війни живим, хоча з пораненою душею. 

Афганістан… Уже більше 30 років у нашій свідомості прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього людського пекла.   Війна безжально перекреслила тисячі  молодих життів, понівечила тіла і долі. Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих наших земляків, воїнів-інтернаціоналістів, які  не повернулися живими до батьківських осель або померли від ран після повернення. До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, з метою розширення знань учнів про історичні події афганської війни, виховання поваги і шани до воїнів-інтернаціоналістів у Сколівській академічній гімназії  організовано перегляд фільму «Афганістан… Біль душі»  та проведено  дискусію – обговорення з учнями 5(9)-их класів 15 лютого 2019р. класними керівниками Оленою Микитенко, Оксаною Данилів.