пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Солов'їну, барвінкову,
колосисту – на віки –
українську рідну мову
в дар мені дали батьки.
Берегти її, плекати
буду всюди й повсякчас,
бо ж єдина – так, як мати,
мова в кожного із нас!
Оксана Забужко

   Сьогодні, 21 лютого, Україна і світ відзначають День рідної мови. Це свято для кожної країни має особливе значення та покликане сприяти підтримці мови як виразника культурної приналежності кожної людини.
    Це свято відзначають щорічно, починаючи від 2000 року. Воно було започатковане Генеральною конференцією ЮНЕСКО на 30-й її сесії в Парижі восени 1999 року. 
   Для нашої країни це свято особливо актуальне, оскільки Україна є рідною не лише для українців, а й великої кількості людей інших національностей та народностей. Саме тому, певний відсоток тих, хто живе в Україні, рідною мовою вважає російську, кримськотатарську, угорську, польську, молдавську, болгарську, вірменську тощо .
   Державною мовою в Україні є українська, тому ми повинні берегти, розвивати та поширювати саме її.
    Святкували сьогодні  і гімназисти ОНЗ « Сколівська академічна гімназія».  Бібліотекар підготувала виставку книг про рідну мову та творів сучасних авторів   - переможців літературних конкурсів. Учні гімназії взяли активну участь у  різноманітних заходах:
тематичному уроці «Єдиний скарб у тебе – рідна мова» (5 класи),брейн-ринзі «Мова моя барвінкова» (6-і класи ), флешмобі «Мова єднає нас» (7-і класи),
Що? Де? Коли? «О слово рідне, що без тебе я » - (8-і класи),усному журналі «Без мови рідної, дитино, й народу нашого нема» - (9-і класи) та ток-шоу «Двомовність в Україні – «за» і «проти» - (10-і – 11-і класи).Старшокласники
змагалися в  конкурсі  на звання Майстра української орфографії . В стінах гімназії сьогодні звучала українська музика,а вишиванки милували око.