понеділок, 22 квітня 2019 р.

         19 квітня 2019р. 16 учнів 5(9)-Б класу ОНЗ «Сколівська академічна гімназія» під керівництвом класного керівника Оленою Микитенко здійснили екскурсію у м.Львів з метою ознайомлення з історією та політичною діяльністю українських діячів Михайла Грушевського та Івана Франка.
Учні відвідали музей Михайла Грушевського, де зацікавлено відвідали шість експозиційних залів, у яких висвітлюються практично всі етапи життя та колосальної праці видатного історика. Особливий акцент зроблено на львівському періоді діяльності М. Грушевського (1894-1914 рр.), коли повною мірою розкрився його великий науковий талант як вченого, науковця, керівника українських наукових інституцій та видань, історика-дослідника, літературознавця, професора Львівського університету, автора фундаментальних наукових праць: "Історія України-Руси" (в 10-ти томах), "Історія української літератури (в 5-ти томах), грунтовних досліджень з історії України, літератури, етнографії, фольклору, соціології та ін., які дістали високу оцінку в науковців цілого світу. Предмети гордості фондової збірки — оригінали видань Михайла Грушевського, його світлини, особисті речі, листи й документи вченого, добірка автентичних документів, періодика; фото його дружини — Марії Сильвестрівни з Вояковських, її книжки, переклади, статті, епістолярія; фотографії та рукописи доньки Катерини Грушевської, талановитої вченої-дослідниці; речі побуту, меблі; особисті речі, фото і матеріали родини Грушевських; художні полотна; видання, стародруки, періодика 1900-1940 рр.; першовидання класиків української літератури, сучасників Михайла Грушевського; добірка автентичних матеріалів І світової війни, періоду української революції та Центральної Ради.

Наступним етапом екскурсії були відвідини  мальовничого будинку, що розташувався біля львівського Стрийського парку, де живе історія Великого письменника – Івана Франка. У музеї, що працює з 1940 року і по сьогоднішній день, зберігається понад 30 тисяч унікальних експонатів з життя Українського Каменяра. Під час екскурсії Львівським національним літературно-меморіальним музеєм Івана Франка учні побачили улюблене місце Івана Яковича Франка – робочий кабінет. Тут  досі збережене його старе фортепіано, за яким часто полюбляв просиджувати довгими вечорами письменник,  та його робочий стіл, за яким було написано сотні листів, доленосних творів та промов.







Немає коментарів:

Дописати коментар