неділя, 24 березня 2019 р.

       Ім’я Великого Українця-гетьмана Івана Мазепи – відомо практично кожному громадянину України вже хоча б тому,що його портрет уміщено на десяти гривневій банкноті . Однак і на сьогодні образ гетьмана в масовій свідомості,на жаль,мало чим нагадує реального. Причини добре відомі. Майже 300 років перебуває у списку тих,кого Російська імперія нещадно таврувала. Вона віками вкорінювала в голову українців наскрізь спотворені ухвалення про постаті,які насправді гідні найвищої пошани. До всього, діяльність І.Мазепи фальсифікували з особливим цинізмом. «Зрадник»,- таким тавром  слідом за Петром I охрестила Мазепу російська інтелектуальна думка й такий погляд,де кількома винятками,сповідує  донині.
       Навіть сьогодні там обзивають « зрадником» усіх тих, хто стоїть за незалежність колись загарбаних нею земель.
       « Мазепа був  улюбленим  Петром I , обмилуваним владою.» При цьому за  освіченістю і загальною культурою з Мазепою не міг зрівнятися ні російський цар,ні будь- хто з російської еліти.
 Чи був зрадником І.Мазепа досліджували учні 8 класів з Володимиром Гавриловичем Тарасовим переглядаючи відеофільм,обговорювали за круглим столом його державницьку діяльність. Старшокласники з учителем історії Галиною Павлівною Тарасовою працювали в групах-визначали подвиги і заслуги в ім’я України, який вище за власну вигоду,особисте щастя поставив-Батьківщину,його життя і смерть прославляли Україну.
  З Лідією Богданівною Ортинською  досліджували діяльність  Мазепи як мецената, людини, яка постійно опікувалася розвитком освіти, церкви, переглядаючи презентацію

    Донині  Мазепа-найпопулярніший українець у світі.





Немає коментарів:

Дописати коментар